Çevre Teknolojileri ve Proses Gaz Analiz Sistemleri bölümü, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri ve proses gaz analiz sistemleri olmak üzere iki farklı alanda gaz analiz çözümleri sunmaktadır.
18 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren firmamız; özellikle çimento ve enerji sektörleri başta olmak üzere birçok farklı sektör için SEÖS ve proses gaz analizi uygulamalarında, müşterilerine profesyonel çözümler sunmaktadır.
Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS)
Yasal mevzuatın belirlemiş olduğu kriterlere göre endüstriyel üretim yapan fabrikaların bacalarında kirletici partiküllerin sürekli olarak izlenebilmesi için SEÖS kurulmaktadır. Firmamız, gaz analiz sektöründe dünya çapında önemli markalar olan Siemens, Durag ve Gasmet firmalarının distribütörü olup, ülke genelinde 300'ü aşkın Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmiştir. SEÖS kapsamında aylık olarak yapılması gereken KGS3 ve periyodik olarak yapılması gereken bakım hizmetleri için 25 kişilik uzman teknik kadromuz ile hizmet vermektedir.
Proses Gaz Analiz Sistemi
Gelişen sanayi kolları ve yapılan bilimsel çalışmaların artması ile beraber proses kaynaklı ölçülen gaz türevlerinin artması, enerji üretimi için kullanılan fosil yakıtların azalması ile her geçen gün işletme maliyetlerinin yükselmesinden dolayı önemi artan proses verimliliği kontrolü, ülkemizde de dünyada olduğu gibi proses gaz analizinin önemini gözler önüne sermektedir.
Firmamız, mühendislik ve proje çalışmalarımız ile uygulamaya özel gaz analiz sistemleri tasarlamaktadır. Sistemlerin uygulamaya özel oluşturulması, yapılacak olan ölçümlerin efektif olması ve kurulacak olan analiz sisteminin uzun ömürlü olması için mühendislerimiz ve teknik kadromuz tüm tecrübe ve birikimleriyle kaliteli ve güvenilir bir hizmet sağlanmaktadır.
Çimento Kataloğu için tıklayınız.
Gaz Analiz ve SEÖS'te Sık Sorulan Sorular
Soru: SEÖS tebliği kapsamında hangi parametreler ölçülmelidir?
Cevap: Sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrolü yönetmeliğinde, işletmenizin yer aldığı bölümdeki limit değerler incelenir ve buna ek olarak, aynı yönetmeliğin ek-3'ünde yer alan kütlesel debi limitleri göz önünde bulundurularak sürekli izlenecek parametreler belirlenir.
Soru: Yanma verimliliği için hangi gaz parametreleri sürekli olarak izlenmelidir?
Cevap: Oksijen yanma verimliliğinin ana kontrol parametresidir. Oksijenle birlikte karbonmonoksit, yanmamış hidrokarbonlar ve hidrojen sürekli olarak izlenmelidir.
Soru: Kazanlarda trim O2 ölçümünde ideal ölçüm noktası neresidir?
Cevap: Kazanlarda trim O2 ölçümünde ideal ölçüm noktası, kazanın sızdırmazlığının sağlandığı ilk çıkış noktasıdır. Bu noktada kazanın içerisinde yanma sonrası kalan oksijen sürekli olarak izlenir.
Soru: Türbülanslı baca gazında ideal debi ölçümü için hangi yöntem kullanılır?
Cevap: Bu tür bacalarda çok delikli pitot tüp, tüm baca kesitini tarayacak şekilde kullanılabilir. Ayrıca karşılıklı olarak monte edilen ultra sonic başlıklar ile akış ölçümü verimli şekilde sağlanabilir.