blog_slider-1920x400-blog 500x400-blog

Yağ Üretim Tesislerindeki Riskler Nelerdir?

yag-uretm-01Yangın ve patlama riskleri; bitkisel yağ üretimi, işlenmesi, depolanması ve tesisin atıksu arıtımı sırasında yapılan işlerin farklı aşamalarında ortaya çıkabilir. Bu kazalar işyerinde yaşanabilecek mal kaybının yanı sıra, olası yaralanma veya ölümlere yol açabilir.

Bu aşamaların en önemli yangın riski ekstraksiyon ünitesindedir. Bu işlemde, daha önceki YAĞ ÜRETİM TESİSLERİ'NDE HEKZAN GAZI RİSKLERİ blog yazısında belirttiğimiz gibi en çok kullanılan gaz hekzandır. Parlama noktası -23 °C olan hekzan gazının kullanımı ve depolanması ciddi bir yangın riski oluşturmaktadır. Bu sebeple özellikle ekstraksiyon bölümünde yangın önlemlerinin eksiksiz şekilde alınmış olması gerekmektedir.

Yangına götürecek olan gaz limitlerinin gaz dedektörleri ile önceden algılanması en önemli yangın önlemlerinden biridir. Kritik alanlara kurulacak gaz dedektörleri, ortamdaki gaz yoğunluğunu algılayarak, olası bir gaz birikme durumunda otomatik olarak ikaz verecek ya da sistemi otomatik olarak devreden çıkarabilecek sistemlere bağlı olmalıdır. Diğer bir önlem olarak, yangını başlangıç seviyesinde algılamak için ortama alev dedektörlerinin kurulması gerekmektedir.

Bitkisel yağ üretim sektöründe, bitkisel yağın yanıcılığı; tahılların ve tohumların taşıma ve depolama alanlarında bulunan yanıcı toz ile ilişkilidir. Tahıl silolarında yapılan çalışmalarda boğulma sonucu ölüm meydana gelebilir. Son derece toksik azotoksitler ve karbondioksit (CO2) silo kafa alanı içinde birikmeye başlar. Eğer yükleme öncesinde azot ile temizleme işlemi yapılıyorsa boğulma meydana gelebilir.

Bitkisel Yağ Endüstrisinde Prosesten Kaynaklı Oluşan Atıksudaki Tehlikeler Nelerdir?

Bitkisel yağ endüstrisinde rafinasyon, nötralizasyon ve zamklama proseslerinden kaynaklı çok miktarda atıksu oluşur. Bu atıksular yüksek miktarda şeker, azotlu bileşik, uçucu asitler, polialkoller, pektin, yağ ve organik kirleticiler içerir. Atıksuyun arıtma işlemi sırasında yanıcı patlayıcı, toksik, boğucu ve zehirleyici gazlar çıkabilir. Bu sebeple atıksuyun içeriği çok iyi bilinmeli ve ortam gaz algılama sistemi ile takip edilmelidir.

Bu tehlikeleri tespit etmek ve önlemleri alabilmek için gaz algılama sistemlerinin kullanımı olmazsa olmazdır. İşletmelerdeki tehlikeler ve bu tehlikelerin tespiti konularında tecrübeli firmalarla çalışmak büyük önem arz eder.

Yağ Üretim Sektöründe Hangi Gaz ve Alev Dedektörleri Kullanılabilir?

Portatif Gaz Dedektörler için Tıklayınız!

Sabit Gaz Dedektörleri için Tıklayınız!

Alev Dedektörleri için Tıklayınız!

Yağ Üretim Sektörü ve Tehlikeleri ile İlgili Blog Yazılarımızı Aşağıdaki Linklerden İnceleyebilirsiniz.

YAĞ ÜRETİM TESİSLERİ'NDE HEKZAN GAZI RİSKLERİ

YAĞ ÜRETİM SEKTÖRÜNDE GAZ VE ALEV TEHLİKELERİ / GAZ ALGILAMADA SEKTÖREL TEHLİKELER SERİSİ-06

ATIKSU VE İÇME SUYU ARITMA SEKTÖRÜNDE GAZ TEHLİKELERİ/ GAZ ALGILAMADA SEKTÖREL TEHLİKELER SERİSİ-08

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ VE TERFİ İSTASYONLARINDA GAZ ALGILAMA SİSTEMLERİ UYGULAMA ALANLARI

Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.

Paylaş:
İlgili Ürünler
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın