Günümüzde gaz algılamada kullanılan sabit sistemler ve portatif dedektörler, gaz kaçağı kaynaklı olası tehditlerde çalışan ve tesislerin güvenliğini sağlama konusunda, kömür madenlerinde kanaryaların kullanıldığı 19. yüzyıldan bugüne kadar ciddi bir yol almış, toksik ve yanıcı/patlayıcı gazların algılanmasında büyük önem arz eden tepki sürelerinde oldukça düşük rakamlar ortaya koyarak birçok kaza ve kaybın önüne geçilmesinde büyük rol oynamışlardır. Farklı gazlar için farklı sensör tipleri ve farklı mühendislik yaklaşımlarının geliştirilmesi sonucu geniş kapsamlı, uzun ömürlü ve düşük maliyetli güvenlik sistemlerinin oluşturulması mümkün hale gelmiştir.
Genel olarak bakıldığında gaz algılama sistemlerinin tümünde kaçak gazın bir sensöre teması durumunda uyarı vermesi prensibinin, özellikle açık alanlarda sürekli yön değiştiren rüzgardan dolayı gazın sensöre ulaşmaması veya oluşan bir gaz bulutunun çabuk dağılması gibi durumlarda yetersiz kalabilmesi, buna alınan önlemlerin birçok durumda maliyeti arttırması gibi bazı genel problemler bulunmaktadır. Bu durumda nispeten yeni bir teknoloji olan ultrasonik gaz kaçağı algılama sistemleri, karşılaşılan bu problem için pratik bir yaklaşım sunmaktadır. Basınçlı bir ortamdan atmosfere yayılan tüm gazlar, ultrasonik frekanslarda ses dalgaları oluşturmaktadır. İnsan kulağının duymadığı bu seslerin akustik sensörler ile izlenmesi yaklaşımı, gazın kendisinden ziyade kaynağına odaklanarak, rüzgar gibi dış etmenler ve kaçak gazların seyrelmesinin algı sürelerine etkisini ortadan kaldırabilmektedir.
Honeywell'in bu alanda en yeni çözümü Searchzone Sonik, kalibrasyon gerektirmeyen akustik sensörü ve tüm hava koşullarına ve her türlü kirleticiye dayanıklı tasarımı ile mevcut infrared sistemlerini tamamlayıcı bir yaklaşım sunuyor. Arka plan gürültüsünü, gaz sızıntısı sonucu oluşabilecek frekanslardan ayırt edebilen algoritması sayesinde, en gürültülü ortamlarda dahi 20 metrelik bir alanda potansiyel gaz kaçaklarını, yanlış alarmlara mahal vermeksizin bir saniyeden kısa sürede algılayabilmektedir.
Searchzone Sonik, aynı zamanda Bluetooth 4.0 teknolojisi ile cihaz ara yüzüne 20 metre mesafeden akıllı telefon üzerinden ulaşım sağlayarak cihazı ayarlamak, test etmek ve detaylı olay günlüklerine ulaşabilmek mümkün. Bu sayede yüksekte çalışma ihtiyacını da minimuma indirme imkanı sağlıyor. Kolay kurulum, bağlantı düzenekleri ve geniş iletişim seçenekleri ile her sistemle uyumlu çalışabilmektedir. Sadece tek bir noktanın izlenmesine ihtiyaç duyulduğunda, odaklanma modu sayesinde tüm diğer yönlerden gelen sesleri saf dışı bırakabiliyor ve sadece olası kaynağı hedef alabiliyor. Sensör üzerindeki yeşil-sarı-kırmızı ışık halkası ile cihazın çalışma ve alarm durumlarının uzaktan fark edilebilmesini de kolaylaştırıyor. Sahip olduğu SIL2 ve ATEX sertifikasyonları ile yüksek riskli, toksik ve patlayıcı gazların bulunduğu ortamlarda kullanıma uygunluğu beraberinde, sistemin acil durdurulması durumlarında 5 dakikadan kısa ısınma süresi ile en zorlu şartlara meydan okuyabiliyor.
Honeywell Searchzone Sonik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Searchzone Sonik ile Hangi Gazlar Algılanmaktadır?
Searchzone Sonik, gazın içeriğinden bağımsız olarak basınçlı tüm gaz kaçaklarını algılamaktadır.
Searchzone Sonik Ne Sıklıkta Kalibre Edilmelidir?
Searchzone Sonik, fabrika kalibrasyonludur ve saha kalibrasyonuna ihtiyacı yoktur.
Searchzone Sonik Hangi Sıcaklıklarda Çalışabilir?
Searchzone Sonik'in çalışma sıcaklık aralığı -55° C / +75° C'dir.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: