blog_slider-1920x400-blog 500x400-blog

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri'nde (SEÖS) FTIR Teknolojisi

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri'nde (SEÖS) FTIR TeknolojisiSürekli emisyon ölçüm sistemi (SEÖS) ve proses gaz analizi söz konusu olduğunda kullanılan birçok farklı gaz ölçüm metodu bulunmaktadır. Bu metotlar arasında en yaygın olanı ve en bilineni kızılötesi (infrared) teknolojisidir. Kızılötesi teknolojisinde her bir ölçüm sensörü tek bir hedef gazı baz almaktadır. Bundan dolayı bazı spesifik parametreler ve çoklu gaz ölçümlerinde kızılötesi (infrared) teknoloji tek başına yeterli değildir. Bu nedenle üst model kızılötesi teknolojisi de diyebileceğimiz FTIR Teknolojisi (Fourier Transform Infrared) geliştirilmiştir.

Aynı anda birden fazla parametrenin ölçümünü gerçekleştirebilen bu teknolojinin en yaygın kullanım alanları, SEÖS (Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri), laboratuvar, ar-ge ve kalite uygulamalarıdır.

FTIR Spektroskopisi; incelenmek istenen örnek makro moleküllerinin fonksiyonel gruplarının titreşimlerinden kaynaklanan yapısal ve fonksiyonel bilgilerin elde edilmesini sağlayan bir tekniktir. Bu metot, normal IR (Kızılötesi) spektrometrenin gelişmiş bir şeklidir. IR spektrometresi çift ışın yollu olarak dizayn edilmiştir. FTIR ‘da ise IR kaynağından gelen ışın, tıpkı güneş ışınlarının kırınıma uğrayarak gökkuşağını oluşturması gibi kırınım prizmaları ile farklı frekansta IR ışınlarına dönüştürülmektedir. Örnek hücresinden geçen her bir frekanstaki IR ışını kaydedilerek analiz edilen örneğe ait IR spektrumu elde edilir.

Bir gazın kızılötesi spektrumu parmak izi gibidir: her bir bileşen benzersiz bir moleküler yapıya ya da benzersiz bir atom kombinasyonuna sahiptir. Kızılötesi ışığa FTIR sistemimaruz kaldıklarında kızılötesi spektrum üretirler. Oluşturdukları eşsiz yapıya dayanarak, her bir bileşik (iki atomlu moleküller hariç) tanınabilir ve ölçülebilir.

Çoğu gaz, kızılötesi spektrumdaki bazı dalga boylarında kızılötesi ışığı absorbe (soğurma) ederler. Soğurmanın yoğunluğu, gazın moleküler yapısına göre değişir, bu nedenle her bir gazın farklı bir soğurma düzeni mevcuttur.

FTIR (Fourier Dönüşümlü Kızılötesi) Spektrometre

FTIR (Fourier Transform Infrared) Spektrometre

Bir FTIR analizörü, tüm infrared spektrumunu aynı anda tarayarak numunedeki her bir gazın konsantrasyonlarını hesaplamaktadır. Bütün kızılötesi spektrumun bir kerede taranması, numunedeki tüm gazların aynı anda ölçülebileceği anlamına gelir. FTIR'daki bu özellik ile tüm gazlar aynı kızılötesi spektrumun taranmasıyla ölçüldüğünden, yazılımda herhangi bir değişiklik yapılmadan yeni bileşiklerin kolayca eklenebilmesi mümkündür.

Bileşenlerin Spektrum Alanı Analizlerinin Gösterim Örneği

Bileşenlerin Spektrum Alanı Analizlerinin Gösterim Örneği

FTIR teknolojisi çok sayıda gazın, hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde ölçülmesi gereken çeşitli uygulamalar için ideal bir çözümdür.

FTIR Teknolojisi'nin Avantajları Nelerdir?

FTIR Teknolojisi, geleceğe yönelik bir teknolojiye sahip olması ve ölçülebilen gaz sayısının fazla olması sebebiyle diğer ölçüm yöntemlerinden daha avantajlıdır.

1. Geleceğe Yönelik Teknoloji

FTIR'ın en iyi özelliklerinden biri; tüm gazların aynı kızılötesi spektrum taranmasıyla ölçülmesidir. Böylece, donanımda herhangi bir değişiklik yapmadan veya analizörü değiştirmeden kolayca yeni gazlar ve gaz aralıkları eklenebilir.

Emisyon ölçüm sistemi ile ilgili mevzuatlarda meydana gelebilecek değişikliklere (Düşük emisyon limit değeri (ELV) gibi) ve sertifika güncellemelerine, kolayca uyum sağlayabilir. Gasmet gaz analizörleri, yalnızca bugünün emisyon limitlerini değil aynı zamanda gelecekte ortaya çıkabilecek düşük limit değerlerini de izleyebilmesi, FTIR'ı geleceğe yönelik bir çözüm haline getirerek, uzun e karlı bir yatırım olmasını sağlamaktadır.

2. Ölçülebilen Gaz Sayısı

FTIR'ın yüksek sayıda gazı ölçebilme özelliği, diğer emisyon ölçüm teknolojileri arasında rakipsiz olduğunu göstermektedir. Tüm bileşenler tek seferde ölçülebilir ve analiz edilebilir.

3. Sertifika

Gasmet'in FTIR emisyon ölçüm sistemleri için TÜV ve MCERTS sertifikaları (KGS1 / QAL1) mevcuttur. Formaldehit, düşük aralıklı HF ve NO gibi birçok bileşen sertifikada yer almaktadır.

*Formaldehit: CH2O formülüne sahip bir organik bileşiktir. Aldehitlerin en basit üyesidir. Diğer ismi Metanal'dir.

4. Güvenilirlik

Fourier Transform Infrared spektroskopisi, çok düşük gaz konsantrasyonlarını tanıma hassasiyetine sahip olmasından dolayı en güvenilir teknolojilerden biridir. Gasmet FTIR gaz analizörleri, düşük ppm seviyelerinden %vol seviyelerine kadar ölçüm yapabilmektedir.

Sertifikada belirtildiği üzere bakım periyodu 6 aydır. Bu süre ile sistemin güvenilir oluşu bir kez daha kanıtlanmaktadır.

Başta Atık yakma tesisleri olmak üzere; Enerji santralleri, Çimento Üretim Tesisleri, Ham Gaz Ölçümleri, Uygunluk Ölçümleri, Alüminyum Üretim Tesisleri, Gübre ve Nitrik Asit Üretim Tesisleri kullanım alanları için önerebileceğimiz Gasmet Analizörlerini aşağıda bulabilirsiniz:

Gasmet CEMS II e Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi Özellikleri: 

Gasmet CEMS II e Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi

  CEMS II e ile aynı anda 16 gazın ölçülebilmesi, 

 Donanımda herhangi bir değişiklik yapmadan daha fazla gaz eklenebilmesi ölçüm aralıklarının genişletilmesi,

  Uzun ömürlü oluşu,

  Gasmet Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) CEMS II e, TÜV ve MCERTS sertifikalarına sahiptir.

  Gasmet CEMS II e Örnekleme Sistemi: İndir

  Gasmet CEMS II e Teknik Doküman: İndir

 

Gasmet CEMS II e Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemini Oluşturan Ekipmanlar:

  •   Örnekleme Ünitesi 
  •   CX-4000 Analizör
  •   Endüstriyel Bilgisayar
  •   Oksijen Analizörü
  •   TOC Analizörü

 

Gasmet DX4000 Taşınabilir Analizör Özellikleri: 

Gasmet DX4000 Taşınabilir Analizör

  Periyodik ölçümler için en ideal analizör, 

  Aynı anda 50'ye yakın gaz ölçülebilme özelliği,

 Numune gazın yüksek sıcaklıkta ve nemli olması durumunda gazı şartlandırmadan ölçümünün yapılabilmesi,

                                                       Kolay kurulum ve kullanımı ile en küçük FTIR Emisyon Ölçüm Sistemi'dir.

                                                       ATEX, IECEx, SIL2 ve CE sertifikalı

                                                       Gasmet DX4000 Ürün Broşürü: İndir

 

Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında 15 yıllık satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunuyoruz.

 

GasmetAtık yakma tesislerinde kullanılan sürekli emisyon ölçüm sistemleri (SEÖS) ile ölçüm zorunluluğu olan HF ve HCI gazlarının da dahil olduğu parametreleri ölçebilen, FTIR Gaz Analiz Sistemleri üreticisi Gasmet firmasının Türkiye yetkili tek distribütörü ve teknik servisiyiz.

Paylaş:
İlgili Ürünler
Gasmet CEMS II e SEÖS (Atık Yakma)

Gasmet CEMS II e SEÖS (Atık Yakma)

Gasmet
Gasmet CEMS II e, TÜV ve MCERTS sertifikalarına sahip olup, sürekli emisyon ölçüm sistemleri ve gaz analiz sistemleri için çözüm sunmaktadır. Tüm sistem parçaları 180 °C ısıtıldığı için sistemi sıcak, ıslak ve korozif gaz koşullarında ölçmek için idealdir.

Gasmet CEMS II e esnekliği artırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Standart Gasmet CEMS II e; Gasmet FTIR analizörü, Gasmet örnekleme sistemi ve Gasmet endüstriyel bilgisayardan oluşur. CEMS II e, müşteri ihtiyaçlarına göre bir ZrO2 Oksijen Analizörü ve / veya Gazlı Alev İyonlaşma Dedektörü GFID ile donatılabilir.

Gasmet DX4000 (portatif)

Gasmet DX4000 (portatif)

Gasmet
Gasmet DX4000, birden fazla gaz bileşiğinin sıcak ve nemli numune gazında doğru bir şekilde izlenmesi gereken uygulamalar için taşınabilir FTIR gaz analizörüdür. Dünyanın en küçük FTIR emisyon izleme sistemidir. Gasmet DX4000 tipik olarak H2O, CO2, CO, NO, NO2, N2O, SO2, NH3, CH4, HCl, HF ve farklı VOC'ları ölçmek için kurulur ve aynı anda 50 gaza kadar ölçüm yapabilir. İlave gazlar herhangi bir donanım değişikliği olmadan kolayca eklenebilir. Korozyona dayanıklı numune hücresi, yüksek konsantrasyonlarda H2O veya aşındırıcı gazlarda bile numunenin gaz fazında kalmasını sağlayan 180 ° C'ye ısıtılır. Portatif örnekleme ünitesi, doğru oksijen ölçümü için isteğe bağlı olarak bir ZrO2 sensörü ile donatılabilir.
Gasmet CX4000

Gasmet CX4000

Gasmet
Gasmet CX4000 sürekli emisyon izleme (CEM) sistemi için tasarlanmıştır. Hücre 220 ° C'ye kadar ısıtılabilir. Emisyon kapsamında standartlar gereği 180° C tercih edilmektedir. Işığın dolaşma uzunluğu uygulamaya göre seçilir. Örnekleme süresi boyunca dalga boyları arasındaki kırılımlar hesaplanarak 5 saniyede 1 grafik (veri) oluşturur. Türkiye’de tebliğe göre max. 10 saniyede 1 veri istenmektedir. Uygulamalarımızda garanti olması açısından 5 saniyede 1 veri olarak ayarlamaktadır.
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın