Numune gazın bacadan ısıtmalı prob ve hat ile taşınması sonrasında analizöre girmeden önce su buharı ve partiküllerden arındırılması uygulaması, soğuk ekstraktif olarak adlandırılmaktadır.
Soğuk Ekstraktif Sistemlerde Kullanılan Soğutucunun Temel Görevi Nedir?
Baca veya proses gazındaki suyun yoğuşmasının engellemesi amacıyla ısıtmalı olarak taşınan numune gaz, analizöre girmeden önce ani bir şekilde soğutulur. Soğutma işleminin temel amacı, gaz içerisindeki su buharının (mutlak nemin) tamamen yoğuşturularak alınmasıdır. Bu yoğuşturma işlemi yapılırken izlenen temel esas, yoğuşturma işlemi sırasında numune gazın yapısının bozulmasını engellemektir.
Gaz Soğutucusu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Soğutucu seçiminde numune gazın fiziksel ve kimyasal yapısı çok önemlidir. İçerdiği su miktarı, su ile buluşması durumunda asit oluşturabilecek klor, flor ve kükürtlü bileşenlerin konsantrasyonu ve baca gazının soğutucu girişindeki sıcaklık verileri tam manasıyla bilinmelidir. İhtiyaç olunan soğutmanın derecesinin ve soğutma kapasitesinin yeterli olabilmesi için kompressör veya peltier soğutucu türlerinin seçimi sağlanır.
Çok Yüksek Su Buharı İçeren Proseslerde Soğutma Uygulaması Nasıl Yapılır?
Numune gaz içerisinde yüksek su buharı bulunması durumunda, soğutucu eşanjörleri büyük hacimli seçilebilir ya da birden fazla eşanjörün seri bağlanması suretiyle kullanım sağlanabilir.
Bir diğer yöntem olarak da standart soğutma derecelerinin üzerine çıkarak (negatif sıcaklıklar) soğutma gerçekleştirilerek, en yüksek seviyede nem tutulması sağlanmalıdır.
Soğutucular İçerisindeki Isı Eşanjörü Neye Göre Seçilmelidir?
Soğutucuların içerisindeki ısı eşanjörlerinin materyal seçimi yine proses gaz özelliklerine bağlıdır. Cam malzemeler güçlü ısı iletimine sahiptir ancak yüksek basınçlı gaz gelmesi gibi durumlarda kırılgandır. Teflon malzemeli ısı dönüştürücülerde ısı geçirgenliği cam kadar olmasa da korozif gaz ve yüksek basınç etkilerine daha dayanıklıdır. Çelik ısı dönüştürücüler, soğutucu içerisinde yoğuşan asitlerden kaynaklı korozyona uğramakta ve belirli periyotlarda değişimi gerekebilmektedir.
Numune Gaz Şartlandırması için Kullanılan Filtre Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nedir?
Tüm bu kriterlere göre belirlenen gaz soğutucuları sonrasında numune gaz içerisinde kalan trace nem ve asit aerosollerinin tutulması için filtreler kullanılmaktadır. Bu filtreler yine numune gazın yapısına göre fiber glass, teflon, viton, karbon kartuş gibi malzemelerden seçilebildiği gibi numune gazına uygun gözenek çapına sahip olmalıdır.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: