Gaz ve alev algılama sistemleri yani genel anlamı ile teknik emniyet ekipmanları işletmelerde bulunan farklı tehlikelerin tespiti ve bu tespitler doğrultusunda emniyetin sağlanması için gerekli aksiyonların alınmasını hedeflemektedir. Ana kullanım alanı bu olmakla beraber teknik emniyet ekipmanlarının genel kullanım sebepleri şu şekildedir;
- Personel ve tesisin tehlikelerden korunması, üretim kayıplarının önlenmesi,
- İş sağlığı ve güvenliği yasa ve yönetmeliklerine uygun işletmenin sağlanması,
- Tesisin iş güvenliğine karşı sigortalanması için oluşan maliyetlerin düşürülmesi,
- Borulama ve vanaların bulunduğu alanlarda maliyetlerinin düşürülmesi.
Sektör özelinde işletmelerde farklı tehlikeler bulunmaktadır. Bu tehlikeler gaz ve alev algılama sistemleri ile tespit edilebilir, çalışan ve işletme güvenliği sağlanabilir.
Gaz ve alev algılama sistemlerinden alınabilecek verim tehlikelerin doğru tespiti ile doğru orantılıdır. Şeker üretim tesislerindeki tehlikeler, işletme tipi ve çalışma yöntemi ile birlikte değişiklik gösterse de genel anlamı ile aşağıdaki gibidir.
Şeker Üretim Tesislerindeki Gaz ve Alev Tehlikeleri Nelerdir?
- Şeker fabrikalarında, elde edilen ham şerbetin arıtılması için kireç ve CO₂ gazına ihtiyaç vardır. Bunlar kireç ocağında, kireç taşının yüksek ısılarda ısıtılması ile oluşur;
CaCO₃ ↔ CaO + CO₂
Yanma için gerekli hava ocağa alttan girer, reaksiyonlar sırasında oluşan CO₂ diğer gazlarla beraber bir CO₂ pompasıyla ocağın üst tarafından dışarı alınır. Daha sonra bu gaz temizlenir ve şeker fabrikasyonunda kullanılır.
Kireç ocağında CO₂ pompalarının bulunduğu kısımdaki ve pompa odasında gaz birikmesi muhtemel yerlerde CO₂ gaz miktarını algılayacak dedektör kullanılmalıdır.
- Pancar yüzdürme, yıkama suları ve fabrikanın çeşitli atık sularında bulunan ve kirliliğe neden olan çeşitli organik maddeler, genellikle biyolojik atık su arıtma tesisinde anaerobik ve aerobik yöntemlerle arıtılarak Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen deşarj limitlerine uygun olarak alıcı ortama deşarj edilmektedir. Anaerobik arıtım yöntemi kullanılması halinde ortaya çıkan metan gazı ise fabrikanın buhar kazanlarında yakılarak değerlendirilebilmektedir.
- Alüminyum ark ocağında, demir dışı metallerin (bakır, bronz vb.) döküldüğü yer ocağından ve indüksiyon ocaklarından çıkan boğucu veya zehirli gazın kontrolleri teknik emniyet kapsamında yapılmalıdır.
- Bazı şeker fabrikalarında, melastan alkol üreten tesisler bulunmaktadır. Parlayıcı gaz veya alkol buharların havaya karışması ile patlama tehlikesi bulunan bu tesiste, hedef gazların belirlenerek, kontrol edilmesi gerekmektedir.
İşletmelerin ana uygulamaları haricinde, tesislerin tümünde farklı gaz tehlikeleri bulunabilmektedir. Bu uygulamalar işletmelere göre farklılıklar gösterebilmektedir;
- İşletmelerdeki yemekhaneler (yanıcı-patlayıcı gaz)
- LPG tankının alanı (yanıcı-patlayıcı gaz)
- Tüp depolama sahaları (yanıcı-patlayıcı gaz, oksijen eksikliği)
- Kazan daireleri (yanıcı-patlayıcı)
- Bazı işletmelerde bulunan kaynakhanelerde (yanıcı-patlayıcı, toksik, boğucu, zehirleyici gaz, oksijen eksikliği)
- Soğutucu üniteler (NH3, H₂, CO₂)
- Kapalı alanlar (yanıcı-patlayıcı, toksik, boğucu, zehirleyici gaz, oksijen eksikliği)
Bu tehlikeleri tespit etmek ve önlemleri alabilmek için gaz ve alev algılama sistemlerinin kullanımı olmazsa olmazdır. İşletmelerdeki tehlikeler ve bu tehlikelerin tespiti konularında tecrübeli firmalarla çalışmak büyük önem arz eder.
Şeker Üretim Sektöründe Hangi Gaz Dedektörleri Kullanılabilir?
Şeker üretim sektöründe kullanılabilecek Honeywell ürünlerimiz aşağıda yer almaktadır.
Honeywell Sensepoint XCL için Tıklayınız
Honeywell Sensepoint XCD için Tıklayınız
Honeywell BW Solo için Tıklayınız
Honeywell MultiRAE Pro için Tıklayınız
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: