VOC (Volatile Organic Compounds) yani uçucu organik bileşikler; oda sıcaklığında kolaylıkla buharlaşan, doğada ve sanayide yaygın olarak bulunan tehlikeli bileşiklere verilen isimdir. En yaygın karşılaşılan uçucu organik bileşikler, BTEX olarak adlandırılan "benzen, toluen, etilbenzen ve ksilen" dir.
Bazı VOCler insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Ortamdaki VOC seviyesi az bile olsa, bu maddelerin uzun süre boyunca solunması astım gibi solunum rahatsızlıklarına, karaciğer ve böbrek hastalıklarına ve hatta kansere de sebep olmaktadır.
Diğer yandan da VOCler kozmetik, ilaç, kimya, boya, rafineri vb sektörlerde kullanılmaktadır. Bu sektörlerde çalışan kişilerin sağlığı ve iş kazalarını en aza indirme amacıyla ortamda bulunan VOC miktarı kontrol altında tutulmalıdır.
VOC ölçüm teknolojilerinden biri de PID (photoionization detectors) dir. Bu ölçümün temelinde iyonizasyon yatar. Hedef gaz, dedektördeki PID lambanın enerjisini emerek iyonlaşır. Bu iyonlaşma sonucu molekül elektron kaybeder ve pozitif yüklü hale gelir. Bu durum, bize ortamdaki gaz miktarını ppm ya da ppb olarak gösterecek bir elektrik akımı oluşturur. Oluşan elektrik akımının büyüklüğü, ortamdaki gaz miktarı ile doğru orantılıdır.
Bazı gazlar kolay iyonlaşırken, bazılarını iyonize etmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur. PID dedektörlerde kullanılan lambalar 9,8eV, 10,6eV ve 11,7eV enerji seviyelerindedir. Ölçülmek istenen gazın hangi enerji seviyesindeki lambaya tepki verdiği kontrol edilerek dedektör seçimi yapılır. Bazı gazların bu lambalara verdikleri tepkiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Bir PID dedektörü kalibre etmenin en doğru yolu, beklenen ölçüm aralığına yakın bir konsantrasyonda, ilgilenilen bileşikle hazırlanan standart bir gaz kullanmaktır. İzobütilen; ucuz olması, kolay temin edilmesi ve çok düşük toksiteye sahip olması gibi sebeplerle en yaygın olarak kullanılan kalibrasyon gazıdır. Dedektör izobütilene göre kalibre edildikten sonra, ölçülecek hedef gaz için ayarlanmasında düzeltme faktörleri kullanılmaktadır. Böylece elinizdeki PID dedektör ile düzeltme faktörünü değiştirerek farklı VOC gazlarının ölçümünü yapabilirsiniz. Tabii ki dedektördeki lamba hedef gazınızı iyonlaştırabilecek enerjiyi sağlayabiliyorsa.
Ürün grubumuzdaki PID dedektörleri incelemek isterseniz aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen bizlerle iletişime geçin.
MiniRAE 3000+
UltraRAE 3000+
ppbRAE 3000+
MiniRAE Lite
ToxiRAE Pro
MultiRAE
MultiRAE Pro
MultiRAE Lite
AreaRAE Plus
AreaRAE Pro
BW Ultra
BW Rigrat
RaeGuard 2 PID
PID Ölçüm Teknolojisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
PID dedektörleri ile algılanan gaz hangi birimlerde ifade edilir?
PID dedektörleri ile ölçülen gaz seviyeleri genellikle parts per million (ppm) veya parts per billion (ppb) birimleriyle ifade edilir. Bir ppm, bir milyon hacim birimi gazda bir birim gazın bulunduğu durumu ifade eder. Bir ppb ise bir milyar hacim birimi gazda bir birim gazın bulunduğu durumu ifade eder. Bu durum, gazın konsantrasyonunun çok düşük seviyelerde olduğunda dahi algılanmasını sağlar.
PID dedektörlerinin doğru çalışabilmesi için çevre koşulları önemli midir?
PID dedektörlerinin doğru çalışabilmesi için çevresel koşullar büyük önem taşır. Yüksek nem, sıcaklık değişimleri ve değişken hava akımları, cihazın ölçüm doğruluğunu etkileyebilir. PID dedektörleri, genellikle belirli sıcaklık ve nem aralıklarında doğru sonuç verir, bu yüzden cihazın kullanım sırasında çevre koşullarının da kontrol edilmesi gerekir.
PID dedektörler, tüm uçucu organik gazları tespit edebilir mi?
PID dedektörleri, yalnızca iyonize olabilen gazları tespit edebilir. Bu nedenle, tüm organik gazları tespit etme yetisine sahip değillerdir. PID dedektörleri özellikle uçucu organik bileşenler (VOC'ler) ve bazı toksik gazların tespiti için uygundur, ancak her uçucu organik bileşen PID dedektörler ile tespiti mümkün değildir.Gazın iyonizasyon enerjisi, cihazın tespit edebileceği gazları belirler.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: