Gaz ve Alev algılama sistemleri yani genel anlamı ile teknik emniyet ekipmanları işletmelerde bulunan farklı tehlikelerin tespiti ve bu tespitler doğrultusunda emniyetin sağlanması için gerekli aksiyonların alınmasını hedeflemektedir. Ana kullanım alanı bu olmakla beraber teknik emniyet ekipmanlarının genel kullanım sebepleri şu şekildedir;
- Personel ve tesisin tehlikelerden korunması, üretim kayıplarının önlenmesi,
- İş sağlığı ve güvenliği yasa ve yönetmeliklerine uygun işletmenin sağlanması,
- Tesisin iş güvenliğine karşı sigortalanması için oluşan maliyetlerin düşürülmesi,
- Borulama ve vanaların bulunduğu alanlarda maliyetlerinin düşürülmesi.
Sektör özelinde işletmelerde farklı tehlikeler bulunmaktadır. Bu tehlikeler gaz ve alev algılama sistemleri ile tespit edilebilir, çalışan ve işletme güvenliği sağlanabilir.
Gaz ve alev algılama sistemlerinden alınabilecek verim tehlikelerin doğru tespiti ile doğru orantılıdır. Mayalama ve içki üretimi tesislerindeki tehlikeler, işletme tipi ve çalışma yöntemi ile birlikte değişiklik gösterse de genel anlamı ile aşağıdaki gibidir;
- İçki üretimi ve mayalama sırasında en büyük gaz tehlikesi CO₂'ye aittir. Renksiz ve kokusuz olması sebebi ile mutlaka teknik emniyet ekipmanları kullanılmalıdır. Bu sektördeki tesislerde CO₂ gazı salınımı olan işlemler şu şekildedir;
o Bira, elma suyu/şarabı fermantasyonu
o Maltlama & mayalanma
o Fıçılama, şişeleme
o İçki imalathanesi mayşeleme
İşletmelerin ana uygulamaları haricinde, tesislerin tümünde farklı gaz tehlikeleri bulunabilmektedir. Bu uygulamalar işletmelere göre farklılıklar gösterebilmektedir;
• İşletmelerdeki yemekhaneler (yanıcı-patlayıcı gaz)
• LPG tankının alanı (yanıcı-patlayıcı gaz)
• Tüp depolama sahaları (yanıcı-patlayıcı gaz, oksijen eksikliği)
• Kazan daireleri (yanıcı-patlayıcı)
• Bazı işletmelerde bulunan kaynakhanelerde, (yanıcı-patlayıcı, toksik, boğucu, zehirleyici gaz, oksijen eksikliği)
• Soğutucu üniteler (NH3, H₂, CO₂)
• Kapalı alanlar (yanıcı-patlayıcı, toksik, boğucu, zehirleyici gaz, oksijen eksikliği)
Bu tehlikeleri tespit etmek ve önlemleri alabilmek için gaz ve alev algılama sistemlerinin kullanımı olmazsa olmazdır. İşletmelerdeki tehlikeler ve bu tehlikelerin tespiti konularında tecrübeli firmalarla çalışmak büyük önem arz eder.
Mayalama ve İçki Sektöründe Hangi Gaz Dedektörleri Kullanılabilir?
Mayalama ve içki sektöründe kullanılabilecek Honeywell ürünlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Yeni Nesil, Bluetooth Bağlantılı Sabit Gaz Dedektörü
Honeywell Sensepoint XCL için tıklayınız.
Tehlikeli Alanlarda Kullanıma Uygun, Ölçüm Değerleri Dedektör Üzerinden Takip Edilebilen Endüstriyel Sabit Gaz Dedektörü
Honeywell Sensepoint XCD için tıklayınız.
Servis Görebilen Portatif Tek Gaz Dedektörü
Honeywell BW Solo için tıklayınız.
Portatif Çoklu Gaz Dedektörü
Honeywell MultiRAE için tıklayınız.
Gaz ve Alev Algılama Sistemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gaz ve Alev Algılama Sistemlerinin İşletmelerdeki Rolü Nedir?
Gaz ve alev algılama sistemleri, işletmelerdeki tehlikeleri tespit etmek, çalışan ve işletme güvenliğini sağlamak için kullanılır.
Hangi Sektörlerde Gaz ve Alev Algılama Sistemleri Daha Yaygın Olarak Kullanılır?
Gaz ve alev algılama sistemleri genellikle yemekhaneler, LPG tankı alanları, akü odaları, tüp depolama sahaları gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılır.
İçki Üretimi ve Mayalama Sırasında En Büyük Gaz Tehlikesi Nedir?
İçki üretimi ve mayalama sırasında en büyük gaz tehlikesi, karbondioksittir (CO₂).
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: