blog_slider-1920x400-blog 500x400-blog

Madencilik Sektörü – Altın Madenlerinde Oluşabilecek Gaz Tehlikeleri

Madencilik Sektörü – Altın Madenlerinde Oluşabilecek Gaz TehlikeleriAltın madenciliğinde teknoloji seçimi, cevherin içindeki altın taneciklerinin büyüklüğüne ve cevher kayasında bulunan diğer minerallerin kimyasal ve fiziksel özelliklerine bağlıdır. Cevherdeki altın taneciklerinin mikroskobik boyutta dağılmış olması durumunda kullanılan en etkin yöntem, hidrojen siyanür yardımı ile çözeltiye alma teknolojisidir. Günümüzde dünya altın üretiminin %83'ünü bu teknoloji ile karşılamaktadır.

Hidrojen Siyanür Gazı Kaçağında Oluşabilecek Tehlikeler?

Hidrojen siyanür, altın üretim işlemleri sırasında serbest kalabilir. Hidrojen siyanür gazı zehirlidir ve solunması durumunda hızlı etki gösterir. Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, düşük kan basıncı, hızlı nabız ve nefes darlığı zehirlenme belirtileri arasında yer alır. Büyük miktarlara maruz kalmak ölüme neden olabilmektedir.

Maruziyet limitleri aşılmamalıdır. Bu yüzden hidrojen siyanür gazı birikmesi ihtimali olan alanlarda sürekli olarak gaz algılama sistemi bulunmalıdır. Hidrojen siyanür (HCN) gazı, yanıcı özellikleri nedeniyle oksijen ile patlamalara neden olabilir. Patlama limitleri aşılmamalıdır.

 

Hidrojen Siyanürün Patlama Limiti Nedir?

LEL (Alt Patlama Sınırı)                                     %5,4 v/v – 60 mg/L
UEL (Üst Patlama Sınırı) %46 v/v -  520 mg/L

Hidrojen Siyanürün Maruziyet Limitleri Nelerdir?

Uzun Süreli Maruziyet Limiti (8 saat) 10 ppm – 11 mg/L
Kısa Süreli Maruziyet Limiti (15 dakika) 10 ppm – 11 mg/L

Altın Madenciliğinde Ortaya Çıkan Hidrojen Siyanür Gazı Doğaya Zarar Verir mi?

Bu gazın kontrolsüz bir şekilde birikmesi suda bulunan mikroorganizmaları öldürerek, yer altı sularını kirletebilir ve ekolojik sisteme zarar verebilir.

Altın Madenlerinde Hidrojen Siyanür Haricinde Hangi Gazlar Tehlike Oluşturabilir?

Altın madenciliği, yer altı galerilerinde havalandırma sistemlerinin çok önemli olduğu tehlikeli bir faaliyettir. Altın işletmelerinde, proseste çıkan gazları kontrol altına almak için sürekli olarak gaz algılama sistemi bulunmalıdır. Yanıcı patlayıcı gazlar havada yer alan oksijen ve diğer gazlarla birlikte bir patlamaya sebep olabilir. Sonrasında ciddi yaralanmalara, ölümlere ve büyük maddi kayıplara yol açabilir.

Bir diğer tehlike de havada azot oksitlerin birikmesidir. Bu, patlamalardan sonra oluşan yangınların ana nedenidir ve solunan bir azot oksit gazı olan nitrojen dioksit, solunum ve dolaşım sistemi üzerinde ciddi bir etki yaratabilir.

Altın Madenciliğinde Gaz Sızıntılarının Neden Olacağı Tehlikelerden Korunmak için Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Altın madenciliğinde oluşabilecek gaz tehlikelerine karşı, madenlerde sabit gaz algılama sistemleri kurulmalı ve havalandırma sistemleri ile entegre bir şekilde çalıştırılmalıdır. Çift taraflı emniyeti sağlamak için portatif dedektörler ile desteklenmelidir. Toksik gaz varlığı tespit edildiğinde çalışanın etkilenmemesi için yarım yüz kaçış maskeleri gibi koruyucu donanım ekipmanları her daim ulaşılabilir yerde bulundurulmalıdır. Sistemlere bağlı exproof siren & flaşörler gibi uyarı ekipmanlarının kullanılması da önlemlerden bazıları olarak sıralanabilir. Sistemlerin bakım ve kalibrasyonları uzman ve yetkili teknik ekip tarafından düzenli olarak yapılmalıdır.

Honeywell Portatif Gaz Dedektörleri için TIKLAYINIZ!

Honeywell Sabit Gaz Dedektörleri TIKLAYINIZ!

E2S Uyarı Ekipmanları TIKLAYINIZ!

DPI Sekur İş Güvenliği Ekipmanları TIKLAYINIZ!

 

Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.

 

Paylaş:
İlgili Ürünler
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın