LPG Nedir?
LPG olarak bilinen Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrol damıtılırken parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilir. Normal şartlarda LPG renksiz, kokusuzdur ve zehirli değildir.
LPG Gazının Açılımı Nedir?
LPG gazının açılımı Likit Petrol Gazı (Liquified Petroleum Gas) dır.
LPG Nerelerde Kullanılır?
- Kimya sektörü
- Enerji santralleri
- Rafineriler
- Petrokimya tesisleri
- Demir-Çelik tesisleri
- Ambalaj üretim tesisleri
- Otomotiv fabrikaları
- Gıda üretim tesisleri
- Denizcilik sektörü
- Araçlarda alternatif yakıt olarak
Gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır.
LPG Hangi Gazları İçerir?
Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır.
Propan:
Parafinlerin (alkanların) metan ve etandan sonra gelen üçüncü üyesi olup, karbon ve hidrojenden meydana gelmiş renksiz bir gazdır.
Propan (C3H8) Gazının Özellikleri Nelerdir ve Nasıl Tespit Edilir?
Bütan:
Aşırı yanıcı, renksiz, kokusuz ve kolay sıvılaşan bir gazdır. Halk arasında tüpgazı veya çakmak gazı olarak da bilinir. Diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır.
Bütan (C4H10) Gazının Özellikleri Nelerdir ve Nasıl Tespit Edilir?
LPG Tehlikeli midir?
Normal şartlarda LPG renksiz ve kokusuzdur. Gaz kaçaklarının fark edilmesi amacıyla pek çok işletme tarafından özel bileşikler ile kokulandırılır. Son derece yanıcı patlayıcı bir gaz olan LPG, havadan ağır olması sebebi ile sızıntı durumunda dibe çöker. Bir sızıntı olduğunda, görünmez halde ortamda tehlike yaratacak yoğunluğa ulaşabilir. İşletmelerde büyük can ve mal kaybına sebebiyet verebilir. LPG yanması sonucunda ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlidir. Solunduğunda ise ölümlere yol açabilir.
Bu gazın bir diğer özelliği boğucu olmasıdır. Bulunduğu ortamda serbest hale geçmesiyle havanın o ortamdan uzaklaşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle ortam oksijen açısından fakir bir hal alır. Burada yapılan solunum, oksijen yetersizliğinden dolayı tam olmaz. Bu yüzden ortamdaki havayı teneffüs eden kişi önce sersemler, baş dönmesi, hafif baygınlık ve en nihayet boğulma sebebiyle ölümle karşı karşıya kalabilir.
LPG Gaz Kaçağı Nasıl Tespit Edilir?
Renksiz ve kokusuz olması sebebi ile mutlaka teknik emniyet ekipmanları kullanılmalıdır. Gaz algılama sistemlerinden alınacak verim, dedektörlerin tesiste doğru konumlandırılması ile doğru orantılıdır. LPG, havadan ağır olması sebebiyle dedektörler yere yakın alana konumlandırılmalıdır. Alt patlama limitine (LEL) yaklaşınca uyarı alınmalıdır. Portatif ve sabit dedektörler ile gaz sürekli kontrol altında tutulmalı, exproof uyarı ekipmanları ile sistem desteklenmelidir.
LPG Dedektörleri
LPG gibi yanıcı gazların algılanmasında katalitik ve infrared sensörler kullanılır. Her iki teknolojinin de avantajlı ve dezavantajlı olduğu koşullar vardır. Bu nedenle dedektörün kullanılacağı ortam koşulları, ortamda bulunan diğer gazlar, algılama süresi ve çalışılması gereken sıcaklık aralığı gibi çeşitli unsurlara göre uygun olan sensör seçilmelidir.
Honeywell Sensepoint XCD yanıcı patlayıcı gaz dedektörü ile tesisinizi her an güven altında tutabilirsiniz. Ekranlı yapısı, geniş ölçüm aralığı, katalitik sensör yapısı, opsiyonel modbus haberleşme sistemi, yüksek IP sınıfı ve ATEX sertifikası ile can ve mal kaybının önüne geçebilirsiniz.
Searchpoint Optima Plus yanıcı patlayıcı gaz dedektörü ile inert ortamlarda dahi güvenle ölçüm sağlayabilirsiniz. Hızlı tepkime süresi, infrared ölçüm prensibi, opsiyonel HART çıkışı, uzun ömürlü olması, ATEX ve SIL 2 sertifikası ile pek çok olanak sunar.
BW MICRO CLIP X3 ile tüm ortamlarda güvenliği sağlamak mümkün. Işıklı, titreşimli ve sesli ikaz özelliği ve portatif yapısı, dahili hafızası, katalitik sensör yapısı, IP68 koruma sınıfı ve ATEX sertifikası sayesinde size her ortamda güven sunar.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: