blog_slider-1920x400-blog 500x400-blog

LNG Nedir? LNG Sektöründe Gaz ve Alev Dedektörlerinin Kullanımı

lng-01LNG Nedir?

Doğal gaz, sıvı hale getirilerek taşınabilirliği artırılır. Doğal gaz, yüksek oranda metan (CH₄) gazı içerir ve sıvılaştırıldığında hacmi yaklaşık 600 kat azalır, bu da taşıma ve depolamayı daha verimli hale getirir.

LNG; havadan hafif, kokusuz, renksiz, korozif özelliği yoktur ve zehirli değildir.

LNG Gazının Açılımı Nedir?

LNG gazının açılımı Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (Liquefied Natural Gas)'dır.

LNG Nerelerde Kullanılır?

  • Madencilik ve hammadde endüstrileri
  • Çimento sektörü
  • Metal sanayi
  • İnşaat sektörü
  • Otomotiv sektörü
  • Turizm sektörü
  • Tekstil sektörü
  • Kimya endüstrileri
  • Gıda sektörü
  • Seramik ve cam sektörü
  • Demir çelik sektörü
  • Enerji üretimi ve Elektrik santralleri

Yukarıda sıralandığı gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır.

LNG Hangi Gazları İçerir?

Ülkemizde kullanılan LNG, %85 metan ve %15 etan, propan, bütan, karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen sülfür gibi birçok gazın karışımından oluşmaktadır.

LNG üretimi sırasında, doğal gazdaki bazı kirleticiler (örneğin su, mercanlar, ve sülfür bileşenleri) çıkarılır. Bu temizlik süreci, LNG'nin daha verimli kullanılmasını sağlar ve gazın kalitesini artırır. LNG'nin içeriği(gaz yüzdeleri) üretildiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir Örneğin, bazı bölgelerde yüksek oranda sülfür içeren gazlar bulunabilirken, diğer bölgelerde azot oranı daha yüksek olabilir.

Üretim bölgesindeki yer altı gaz rezervlerinin bileşenlerine göre, LNG'nin içeriği de farklılaşabilir. Bu nedenle her üretim bölgesinde farklı işlem ve temizlik teknikleri kullanılabilir.

Metan:

Metanın kimyasal bileşenleri hidrojen ve karbondan oluşmaktadır. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur.

LNG Nasıl Depolanır?

Ülkemizde faaliyet gösteren 3 adet LNG terminali bulunmaktadır. LNG, sıvılaştırılmış halde, özel olarak tasarlanmış kriyojenik depolama tanklarında saklanır. Bu tanklar, çok düşük sıcaklıklara dayanıklı ve ısıya karşı yalıtımlıdır. Sıvılaştırılmış doğal gazın taşıma maliyetini düşürmek adına, gaz soğutularak sıvı faz haline getirilmektedir. Bu sayede taşınması oldukça kolaylaşır. LNG, çoklu yalıtım sistemine sahip olan tanklarda soğuk bir şekilde depolanmaktadır.  Alev dedektörleri LNG uygulamalarında oldukça gereklidir.

LNG Tehlikeli midir?

LNG, yüksek oranda metan (CH₄) içerir, ve metan, havada belirli bir oranda karıştığında yanıcı bir gaz oluşturabilir. Eğer LNG bir sızıntı sonucu havaya karışır ve uygun bir ateş kaynağıyla temas ederse, patlama veya yangın riski ortaya çıkabilir.

LNG, -162°C gibi son derece düşük sıcaklıklarda depolanır ve taşınır. Bu kadar düşük sıcaklıklar, doğrudan temasta soğuk yanıklara (buz yanığı) yol açabilir. Ayrıca, LNG'nin dökülmesi, yüzeylerde donma ve kaza riski oluşturabilir.

LNG'nin regazifikasyon sırasında, gazın birikmesi ve uygun bir ateş kaynağıyla birleşmesi patlamaya neden olabilir.

LNG Gaz Kaçağı Nasıl Tespit Edilir?

LNG, renksiz ve kokusuz olması sebebiyle mutlaka teknik emniyet ekipmanları kullanılmalıdır. Gaz algılama sistemlerinden alınacak verim, dedektörlerin tesiste doğru konumlandırılması ile doğru orantılıdır.

Alt patlama limitine (LEL) yaklaşınca uyarı alınmalıdır. Portatif, sabit ve alev dedektörler ile gaz sürekli kontrol altında tutulmalı, exproof uyarı ekipmanları ile sistem desteklenmelidir.

LNG'nin Regazifikasyonu Nedir?

LNG'nin regazifikasyonu, sıvılaştırılmış doğal gazın tekrar gaz haline getirilmesidir. Bu işlem, LNG'nin depolandığı tanklardan alınan LNG'nin sıcaklık ve basınç koşulları değiştirilerek yeniden gaz haline getirilmesiyle yapılır. Regazifiye edilen gaz, enerji santrallerine veya evlere tedarik edilmek üzere iletilir.

LNG Ne Kadar Süre Depolanabilir?

LNG, uzun süre depolanabilir ancak zamanla buharlaşma gerçekleşebilir. Modern depolama sistemlerinde buharlaşma oranı oldukça düşüktür, bu yüzden LNG birkaç ay boyunca güvenli bir şekilde depolanabilir. Yine de, buharlaşan gaz genellikle geri kazanılarak tekrar kullanılır.

LNG Kaçağının Çevresel Etkileri Nelerdir?

LNG sızıntısı; Metanın sera gazı olması sebebi ile küresel ısınmaya sebep olacaktır.

Atmosferdeki oksijenle birleştiğinde, asidik bileşenlere dönüşebilir ve çevreye zarar verebilir.

Bunun yanı sıra hava kalitesini bozacağı için bölgede yaşayan insanların sağlığını da tehlikeye atacaktır.

LNG Gaz Dedektörleri

LNG gibi yanıcı patlayıcı gazların algılanmasında katalitik ve infrared sensörler kullanılır. Bu nedenle dedektörün kullanılacağı ortam koşulları, ortamda bulunan diğer gazlar, algılama süresi ve çalışılması gereken sıcaklık aralığı gibi çeşitli unsurlar göz önüne alınarak uygun olan sensör seçilmelidir.

 

Honeywell Sensepoint XCD yanıcı patlayıcı gaz dedektörü ile tesisinizi her an güvende tutabilirsiniz. Ekranlı yapısı, geniş ölçüm aralığı, katalitik sensör yapısı, opsiyonel modbus haberleşme sistemi, yüksek IP sınıfı ve ATEX sertifikası ile can ve mal kaybının önüne geçebilirsiniz.

Searchpoint Optima Plus yanıcı patlayıcı gaz dedektörü ile inert ortamlarda dahi güvenle ölçüm sağlayabilirsiniz. Hızlı tepkime süresi, infrared ölçüm prensibi, opsiyonel HART çıkışı, uzun ömürlü olması, ATEX ve SIL2 sertifikası ile pek çok olanak sunar.

BW Rigrat uzun çalışma ömrü ve gelişmiş kablosuz bağlantı seçenekleri ile en ileri ve en yeni alan tarayıcı monitörüdür. Farklı gaz sensörleri ve sensör teknolojileri ile birçok uygulamaya opsiyon sunabilmektedir. 2 aya kadar kesintisiz çalışma imkanı sunan BW Rigrat, ölçüm sırasında kullanılacak özelliklerin seçilmesi durumunda, tahmini şarj süresini gösterebilmektedir. 8 cihaza kadar haberleşebilme yeteneğinin yanında, Honeywell'in diğer gelişmiş kablosuz haberleşme uygulamaları ile uyum sağlayabilir. Bu sayede işletmeniz için sınırsız uygulama imkanı sunabilmektedir.

BW Micro Clip X3 ile tüm ortamlarda güvenliği sağlamak mümkün. Işıklı, titreşimli ve sesli ikaz özelliği ve portatif yapısı, dahili hafızası, katalitik sensör yapısı IP68 koruma sınıfı ve ATEX sertifikası sayesinde size her ortamda güveni sunar.

 

Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.

Paylaş:
İlgili Ürünler
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın