Hava, içeriğinde farklı oran ve çeşitlilikte birçok kimyasalı bir arada bulundururken bu kimyasalların ve fiziksel parametrelerin belli oranın üzerine çıkması halinde havanın yapısı bozulmaya başlamakta bu da hava kirliliği olarak adlandırılmaktadır. Hava kirleticileri; toz, sıvı ve gaz şeklindeki kirletici maddeler olmak üzere genel olarak üç alt grupta toplanır.
Havada askıda yer alan tozlar, sıvılar (mist) ve gazlar, canlı sağlığını olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra, ortamdaki görüş netliğinin de azalmasına yol açmaktadır.
Yaşadığımız çevrede her yerde toz karşımıza çıkmakta, endüstriyel süreçler ve genel nüfus artışı nedeniyle toz parçacıklarından kaynaklanan kirlilik artmaya devam etmektedir. Bu nedenle toz emisyonlarının kalıcı kontrolü giderek daha önemli hale gelmektedir.
Endüstriyel emisyon kaynaklarındaki sürekli toz ölçümü için kullanılan cihazlar, daha geniş anlamda ölçüm sistemindeki parçacıkların neden olduğu fiziksel değişiklikleri elektrik sinyallerine dönüştürerek kaydeder. Bu elektrik sinyalleri temel olarak, ışığın hareketi veya yoğunluğunun azalması ve partiküllerin elektriksel yüklerinin ölçülmesi gibi yöntemlerle ortaya çıkmaktadır.
Işığı temel alan ölçüm yöntemleri, optik ışığın baca içerisindeki partiküllerden kaynaklı şiddetinin azalması (opacity ölçümü) ve lazer ışığın partiküllere çarparak saçılması prensiplerine dayanmaktadır. Bu ölçümlerde ışık doğrudan baca içerisine gönderilmektedir.
Bazı bacalarda çıkış gazlarının ıslak veya su buharı gazlarıyla doygun olması durumunda, mevcut su damlacıkları ve aerosoller, ölçüm sonuçlarını bozan hafif saçılma etkileri de yaratır. Bu nedenle bu lazer ışığın baca içerisine doğrudan uygulanması pek uygun değildir. Böyle durumlarda ekstraktif ölçüm tekniği seçilmelidir. Ekstraksiyon yönteminin temelinde bacadan sürekli olarak numune alınmaktadır. Alınan numune lazer ünitesi öncesinde kurutulur ve elde edilen kuru toz partikülleri lazer ünitesinden geçirilir. Buradaki saçılan ışığın ürettiği elektrik sinyalleri, ölçüm sonuçlarına ulaşmamızı sağlayacaktır.
Durag D-R 820 F Toz Ölçüm Cihazı:
D-R 820 F, düşük-orta toz konsantrasyonlu ıslak numune gaz için ekstraktif ve saçılan ışık prensibi ile ölçüm yapan bir toz ölçüm cihazıdır. Ölçümü yapılacak gaz, bir kısmi akım ile çekilir. Bu kısmi akım sürekli olarak ısıtılır ve doğrudan numune alma probunda temiz, ısıtılmış hava ile seyreltilir. Bu, bağıl nemi hemen düşürür ve aerosoller ısıtılmış probda buharlaşır. Kısmi akım, ölçüm odasında optik olarak ölçülür. Sinyal, ölçülen seyreltme oranı ile düzeltilir ve baca gazının toz içeriği ihtivası belirlenir. Sistem; özel bir numune alma probu, lazer toz monitörü, gaz koşullandırma ünitesi, bir enjektör, iki blower ve bir elektronik değerlendirme ünitesinden oluşmaktadır.
D-R 820 F Toz Ölçüm Cihazı Potansiyel Uygulamaları:
- Atık, zararlı atık, kanalizasyon ve çamurları için yakma fırınları,
- Gaz, petrol, kömür ya da çoklu yakıtlı enerji santralleri,
- Sistemlerde gaz temizleyicilerin hemen sonrası,
- Sistemlerde desülfürizasyon işleminin hemen sonrası,
- Düşük çıkış sıcaklıklı sistemler ve sürekli ya da nadiren çiğlenme görülen sistemler,
- Islak baca gazı emisyonunu sürekli içeren özel uygulamalar.
D-R 820 F Toz Ölçüm Cihazı Avantajları:
- Kompakt tasarım
- Düşük bakım gereksinimi
- Yüksek hassasiyet
- Otomatik sıfır ve span kontrol
- Otomatik kirlilik kontrolü ve düzeltme
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: