Uzun yıllardır üzerine çalışmalar yapılan ve fosil yakıta alternatif olarak kabul edilen hidrojen gazı, birçok farklı proses ile üretilebilmektedir. Yapılan çalışmaların birçoğu bu gazın üretim maliyetlerini düşürmek üzere olsa da, istenen verim seviyesine henüz ulaşılamamıştır.
Endüstriyel üretimin ve nüfusun artmasıyla birlikte fosil yakıtlardan olan doğalgazın maliyetlerinin yükselmesi, yanma sonucunda açığa çıkan karbondioksitin yarattığı sera gazı etkisi, uluslararası antlaşmalarla bu etkinin azaltılmak istenmesi ve oluşan siyasi gelişmeler hidrojen üretiminin öncelikli hale gelmesine neden olmuştur.
Hidrojen gazı; organik yakıtların gazlaştırılması, doğalgazdan üretim ve elektroliz gibi farklı yöntemler ile üretilebilmektedir.
Farklı yöntemler ile üretilen hidrojenin kalitesi, içerisinde yer alan ve safsızlık yaratan parametrelerin ölçümü ile belirlenebilmektedir. Bu safsızlıkların ölçümü; yakıt hücrelerinin, motorların ve türbinlerin ömrünü etkilememesini sağlamak için kritik öneme sahiptir.
Hidrojen üretimi için oluşturulan ISO 14687-2 standardında, hidrojenin kalitesine etki eden safsızlıklar listelenmiştir.
ISO 14687-2 standardında yer alan bu düşük limit değerler, temsilcisi olduğumuz AP2E markasında yer alan ProCeas® ekstraktif absorpsiyon spektroskopisine dayanan patentli OFCEAS teknolojisiyle verimli şekilde ölçülebilir.
Bu lazer tabanlı teknoloji, doğruluk ve tekrarlanabilirlik açısından öngörülemeyen bir ölçüm kalitesi ile gazları ppb altı konsantrasyon seviyelerine kadar ölçebilir. Analizör, numune gazı 100 mbar mutlak değerinin altında bir dahili basınçla düşük basınçta örnekler ve bu sayede moleküller arasındaki mesafe artar. Bu yöntem lazer ışığın, moleküle en yüksek seviyede ulaşmasını sağlar. Ayrıca bu seyreltme, doğru bir ölçüm elde etmek için gereken hacmi azaltır ve analizörün yanıt süresini optimize eder. Son olarak analizör, ölçüm sisteminin entegre bir otomatik kalibrasyonuna sahiptir ve cihazın normal kullanımı altında kaymaya izin vermez.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: