Gaz analiz ve gaz algılama uygulamalarının temel amacı proses güvenliğini, teknik emniyeti ve proses verimliliğini sağlamaktır. Güvenlik amaçlı yapılan gaz ölçüm ve gaz algılama uygulamaları, temelinde gaz kaynaklı oluşabilecek patlama, yangın, zehirlenme ve deformasyon riskinin en aza indirgenmesini amaçlamaktadır.
İşletmelerde, gazlarla birlikte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise depolanan organik içerikli tozlardır. Organik bir madde, katı formda yanabilir özellikte ise bu ürünün depo edilmesinde uygun önlemler alınarak, kontrol altında tutulmalıdır.
Gıda Silolarında Yangın ve Patlama Riskleri
Silolarda stok halde bulunan un, mısır, kakao ve süt tozu gibi organik yapılı gıdalar, belirli bir bölgede ince toz halinde 3mm derinlikten daha fazla birikirse kolayca yangına neden olabilir. Bu ortamlarda oluşabilecek bir kıvılcım, sürtünme ile oluşacak statik ark, sıcaklık artışları gibi nedenler yanmayı hızlıca başlatacaktır. İnce tozlar yanmaya çok uygun olduğundan, zamanında müdahale edilmemesi durumunda yüksek basınçlı toz patlamaları kaçınılmazdır.
Gıda Silolarında Yangın ve Patlama İhtimaline Karşı Alınabilecek Önlemler
Öncelikle bu patlamadan korunmak için toz birikmesinin önüne geçilmeli, birikmenin olması ve olası bir yangın durumunda patlama kapaklarıyla alev basıncı sönümlendirilmelidir. Ayrıca tüm gıda siloları yangın söndürme sistemleri ile donatılmalıdır.
Yangın başlangıcının anlaşılmasında, en ufak kıvılcımları dahi görebilen alev dedektörleri aktif görev almalıdır. Ayrıca yüzeyde görülmeyen fakat alt kısımda başlayan organik toz yanmaları, organik tozların yeterli hava ile buluşamaması sonucunda karbonmonoksit açığa çıkarır. Dolayısıyla gıda silolarında karbonmonoksit parametresinin sürekli olarak izlenmesi de olası bir yangın durumuna önlem almak için kullanılmaktadır.
İçeriden başlayan yanmalar, çok düşük seviyede karbonmonoksit açığa çıkarır. Bu sebeple ölçüm yapılacak nokta seçimine ve uygulamada kullanılacak olan analizörün en düşük algılama limitine, bir diğer ifadeyle hassasiyetine dikkat edilmelidir.
Gıda Silolarında Siemens Ultramat6F Gaz Analizörü Kullanımı
Siemens Ultramat6F gaz analizörünün kararlı ve hassas karbonmonoksit (CO) ölçüm teknolojisi, silolarda oluşabilecek yangınların önceden anlaşılabilmesi veya oluşan yangına büyümeden müdahale edilebilmesi için kullanılabilecek en önemli kontrol mekanizmalarından biridir.
Ürün portföyümüzde yer alan Siemens Ultramat6F gaz analizörü, <0,05ppm CO algılama limiti ve dual beam (çift ışın) teknolojisi sayesinde kararlı ve hassas ölçüm sunabilmektedir. Sürekli ölçüm yapmaya uygun yapısı, ATEX uygunluğu ve hızlı tepki süresi sayesinde proses güvenliği için özel olarak tasarlanmıştır.
Silolar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Silolarda Toz Patlamasına Neden Olan Etkenler?
3mm'den daha fazla toz birikmesi
Silolar içerisinde sıcaklığın yükselmesi
Sürtünme veya bir kıvılcım kaynağıyla tutuşma
Statik elektrik kaynaklı oluşabilecek kıvılcımlar
Silolarda CO (Karbonmonoksit) Ölçümü Neden Yapılır?
Silo içerisinde oluşabilecek anlık yanmalar düşük konsantrasyonlarda karbonmonoksit (CO) çıkışına neden olur. Karbonmonoksitin hızlı ve verimli ölçümü, yangın ve patlamanın erken tespitinde önemli bir etkendir.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: