blog_slider-1920x400-blog 500x400-blog

Atıksu Arıtma Tesisleri ve Terfi İstasyonlarında Gaz Algılama Sistemleri Uygulama Alanları

set-teknik-atiksu-gaz-algilama-uygulama-alanlari-2Atıksu arıtma tesislerinde, toksik ya da yanıcı-patlayıcı özelliği olan ve önlem alınması gereken gazlar ortaya çıkmaktadır. Bu prosesler için önerilen iki çeşit gaz algılama cihazı mevcuttur; bunlar sabit ve portatif gaz dedektörleridir. Arıtma tesisinde yer alan proses tiplerine, arıtma tesisinin kapasitesine göre uygun noktalara yeterli sayıda sabit gaz dedektörleri yerleştirilebilir ve bu dedektörler genellikle tesislerde bulunan ana kontrol odasında yer alan bir kontrol panosuna bağlanır. Portatif dedektörler ise bakım ve kontrol amaçlı kapalı alanların girişinde kullanılmaktadır.

Gaz Algılama Sistemlerinin Atıksu Arıtma Tesislerinde Kullanılmasını Gerektiren Başlıca Nedenler:

  • İşçi sağlığına ve İş güvenliğine ilişkin artan talepler,
  • İşletme masraflarını minimize etmeye yönelik talepler,
  • Kullanılan ekipmanları korumaya yönelik tedbirler başlıca nedenlerdir.

 

Arıtma Tesislerinde Kullanılan Dedektörlerin Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

  • Algılaması yapılacak gazın belirlenmesi (H2S, CH4, CO, Cl2, O2)
  • Dedektör montajının yapılacağı noktanın belirlenmesi,
  • Montaj noktasına göre (iç ortam/dış ortam) dedektör koruma sınıfının belirlenmesi,
  • Dedektörde lokal ekran gerekliliğinin belirlenmesi,
  • Uygulamaya göre dedektörün sahip olması gereken sertifikalar (ATEX, CE vb.)
  • Algılanacak gaza göre dedektör montaj yüksekliğinin belirlenmesi (havadan ağır gazlar için zemine yakın, havadan hafif gazlar için mümkün olan en üst noktaya)
  • Dedektör montaj noktasındaki hava sirkülasyonunun tespit edilmesi,
  • Islak mahallerde dedektör montajı yapılacak ise maksimum ve minimum su seviyesinin tespit edilmesi,
  • Montaj noktası seçilirken genel bakım ve kalibrasyon işlemlerinin dikkate alınması,
  • Uygun kablo tipi ve kablo güzergâhının seçilmesi,
  • Uygun uyarı ekipmanlarının (siren, flaşör) seçilmesi,
  • Yerel ya da ulusal yönetmeliklere göre alarm set değerlerinin belirlenmesi,

Atıksu Arıtma Tesisleri Prosesleri ve Gaz Algılaması Gereken Noktalar:

Dengeleme Havuzu:

Dengeleme havuzları, atıksu arıtma tesisine gelen atıksuyu dengeleyen ve debiyi düzenleyen giriş havuzlarıdır. Bu havuzlar genelde yerin üstünde ve atmosfere açık durumdadır, ancak çevre faktörlerinin etkisini minimize etmek amacıyla yer altında kurulumlarına başlanmıştır. Buna neden olan endişe, arıtma tesisinde patlamalara neden olabilecek sızıntılardır. Bu problemin önüne geçmek adına sabit metan (CH4) dedektörleri genelde su seviyesinin üstünde konumlandırılmakta ve ek olarak portatif cihazlar ile periyodik kontroller gerçekleştirilmektedir. 

Atıksu Arıtma Tesisleri Prosesleri ve Gaz Algılaması Gereken Noktalar

Çamur Çürütücüler:

Çamur çürütücüler ön çökeltme ve filtreleme havuzlarından çıkan çamuru alarak bertaraf için güvenli forma çevirmektedir. İki ana tip çamur çürütücü söz konusudur: Aerobik ve Anaerobik. Her iki sistem de bakterilerin çamuru metan ve karbon dioksite dönüştürme aktivitesi ile alakalıdır. Metan; ya stoklanarak ya anaerobik çürütücüye karışım için beslenmekte ya da elektrik veya ısı üretiminde kullanılmaktadır. Portatif ve sabit detektörlerle metan ve karbon monoksit algılaması yapılır. Portatif ve sabit detektörlerle metan ve karbon monoksit algılaması yapılır.

Çamur Susuzlaştırma ve Kurutma:

Endüstride bu amaçla kullanılan birçok farklı çamur susuzlaştırıcı ve kurutucu tipi bulunmaktadır. Bu makinalar, filtreleme, presleme, santrifüj ve ısı tekniklerinin kombinasyonu ile çalışmaktadır. Bu prosesler sonucunda açığa çıkan hidrojen sülfür (H2S) gazını algılamak için dedektör kullanılır.

Pompa İstasyonları ve Kuyular:

Bu ünitelerde iki temel konfigürasyon bulunmaktadır. Islak kuyularda petrol ve doğal gazdan gelen metan gibi yanıcı-patlayıcı gazların izlenmesi söz konusudur. Kuru kuyularda ise metan, hidrojen sülfür ve oksijen seviyesi takibi, sabit veya portatif gaz dedektörleri ile mümkündür.

Kapalı Alanlar ve Terfi İstasyonları:

Belli aralıklar ile normalde kapalı olan alanların kontrolü yapılmalı, bakım öncesinde mutlaka tekrarlanmalıdır. Terfi istasyonları gibi alanlara bakım için girilmesi gerektiğinde orada bulunan toksik ve yanıcı-patlayıcı özelliği olan gazların algılanması için önce portatif dedektörler ile uzaktan numune alınmalıdır. Gaz dedektörlerinin kullanılması işçi sağlığı açısından da elzemdir. Bu tip alanlarda bulunması beklenen gazlardan hidrojen sülfür (H2S) ile yanıcı patlayıcı olan ve alt patlama sınırı çok düşük olan metan (CH4) gazı tehlike oluşturmaktadır. Aşağıda bu gazlara ait özellikleri ve risklerini tablo olarak görebilirsiniz:

Metan (CH4), Oksijen (O2), Karbonmonoksit (CO) ve Hidrojen Sülfür (H2S) gazı özellikleri

 

Atıksu Arıtma Tesisleri ve Terfi İstasyonları Gaz Algılama Sistemleri temin ve kurulumu için Teknik Emniyet, Yanma ve Çevre Teknolojileri Uzmanı Set Teknik olarak düşük maliyetli profesyonel çözümler sunmaktayız.

Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.

Paylaş:
İlgili Ürünler
Sensepoint XCD

Sensepoint XCD

Honeywell
Sensepoint XCD, sabit yanıcı-patlayıcı ve toksik gaz algılama dedektörüdür. Endüstriyel uygulamalarda sabit bir noktaya monte edilir ve yanıcı-patlayıcı gazları (%LEL, IR), O2, H2S, CO, NO2, H2, CO2(IR) algılamada kullanılır.
GasAlertMax XT II

GasAlertMax XT II

Honeywell
GasAlertMax XT II, saha şartlarına dayanıklı 4 gaza kadar ölçüm yapabilen pompalı multi gaz ölçer portatif dedektördür. Tek tuş ile kullanımı kolay, güvenilir bir dedektördür. Dahili pompası ile uzaktan örnekleme yapabilir ve kapalı alanlara girmeden önce kontrol imkanı sağlar. Pompa tıkanmasını minimize eder ve örnekleme sonuçlarının hassasiyetini artırır. H2S, O2, CO, Yanıcı-patlayıcı gazlar; % LEL gazlarını algılamada kullanılır.
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın